Mole w branży spożywczej. Jak zwalczyć mole spożywcze w sklepie i w magazynie? Czy jest możliwe zwalczenie moli bez chemii?
Czy w Twojej firmie został wprowadzony system monitorujący obecność moli spożywczych ?
Sprawdź sposoby, dzięki którym ochronisz się przed larwami moli i skutecznie zwalczysz mole spożywcze

Z jakimi molami mamy do czynienia?
Wszystkie owady przechodzą pełny cykl rozwojowy od jaja przez larwę, poczwarkę, aż do owada dorosłego. Wśród szkodników magazynowych największą szkodę wyrządza stadium larwalne. Żerują one w produktach magazynowych i zanieczyszczają oprzędem lub odchodami. Oprzęd larwy mola mogą pokryć magazynowe produkty i spowodować blokowanie maszyn. Problem ten nasila się gdy oprzęd jest zmieszany z odchodami larwy, żywnością i kurzem. Jeśli chodzi o postać dorosłą nie czynią znaczących szkód, gdyż żywią się głównie pokarmem płynnym i wodą, lub nie żerują w ogóle.
Warto pamiętać, że zakłócenie jednego ze stadiów rozwojowych tego owada, to doskonały przykład na nie chemiczną metodę zwalczania mola.

Po pierwsze - Monitorowanie
Najprostszym sposobem na kontrolę ilości występowania tych szkodników w zakładzie jest regularny monitoring. Jego wdrożenie ułatwiają nam dostępne na rynku detektory. Do środka takiego wkłada się lepy feromonowe, które działają jak samica mola, czyli wabią samca do środka. Detektory wraz z lepami umieszcza się wewnątrz magazynu lub sklepu w odległości ok 1 detektor na 50m2. Nie można rozkładać ich zbyt gęsto, ponieważ owady mogą dostawać zbyt dużo sygnałów zapachowych i ostatecznie nie przykleić się do naszego lepu. Nie można również umieszczać ich w przeciągach, przy oknach i w bramach ponieważ pokryty klejem lep szybciej traci swoją lepkość.
Kontrola detektorów monitorujących obecność moli powinna zostać przeprowadzana nie rzadziej niż raz w miesiącu. Warto spisywać wyniki kontroli. Ten sposób również można zaliczyć do nie chemicznej metody zwalczania moli.
Po drugie - Czystość i postępowanie zapobiegawcze
Higiena jest to pierwsze działanie jakie powinniśmy zastosować w przypadku odnalezienia mola w pułapce lepowej. Rozsypany towar należy usuwać od razu, opanowany przez owady należy zniszczyć lub poddać fumigacji, z kolei produkty nieopanowane trzymać w znacznej odległości od opanowanych.
Magazyny i sklepy powinny być szczelne, a mianowicie należy zminimalizować pęknięcia i szczeliny w ścianach, które mogą stanowić kryjówki dla motyli. Towar należy układać w stosy ponad poziomem podłogi, najlepiej na paletach lub na regałach. Odsunąć palety lub regały od ściany co najmniej 30 cm, zwiększy to wentylację, umożliwi regularną inspekcję oraz zwiększy możliwość utrzymywania ścisłej higieny. Warto zainwestować w dobrej jakości opakowania, które zapobiegną przedostawania się do środka larw mola.
AF Diamond - stacja do monitorowania szkodników Wkład lepowy z feromonem do monitoringu moli spożywczych
Po trzecie - zwalczanie moli spożywczych
Jeśli mimo naszych starań w przestrzeni magazynowej lub sklepowej odnotowaliśmy w detektorach monitorujących obecność motyli, musimy przejść bezwzględnie do jego likwidacji. Najprostszym sposobem jest zwalczanie insektycydami za pomocą techniki rozpylania, zamgławiania lub ULV. Obecne na rynku środki na mole wykazują wysoką skuteczność. Jednak czy można zwalczyć mole nie uszkadzając towaru znajdującego się na półkach?
Można wykonać zabieg zamgławiania usuwając z przestrzeni sklepowej lub magazynowej produkty sypkie, a pozostałe produkty szczelnie zabezpieczyć folią. Po zabiegu dokładnie przemyć miejsca, w których będzie układany towar.
Można także zastosować środki nie pozostawiające depozytu. Co to oznacza? Ułatwia to proces dezynsekcji, skracając go o sprzątanie po zabiegu. Po samodzielnym uruchomieniu bomb, świec do zamgławiania, pozostawiamy je w pomieszczeniu, a po zakończeniu zamgławiania nie musimy przecierać półek ani regałów, ponieważ środek owadobójczy zawarty w preparacie na mole dezaktywuje się całkowicie po opadnięciu na powierzchnie.
DOBOL Fumigator - zamgławianie bez depozytu
Podsumowanie
W zapobieganiu i w walce z molami spożywczymi należy przyjąć dwie zasady - systematyczność i dokładność. Wprowadzenie do swojego przedsiębiorstwa systemu monitorującego obecność szkodników magazynowych znacząco wspomoże Cię w zapobieganiu ich występowania, ale bezwzględnie musisz systematycznie obserwować detektory monitorujące. Ważne jest unikanie warunków sprzyjających rozwojowi infestacji motyli. Zatem przygotuj swój sklep, magazyn, produkcję w taki sposób, aby zapewnić utrzymanie właściwych warunków przechowywania i łatwego sprzątania. W razie wystąpienia owadów stosuj sprawdzone rozwiązania i skuteczną chemię.
Postaw na profesjonalistów
Jeśli potrzebujesz pomocy w zainstalowaniu w Twojej firmie systemu monitorującego szkodniki magazynowe, lub chciałbyś wykonać profesjonalną dezynsekcję pod tym kontem zachęcamy do kontaktu z naszym technikiem tel: 5012 607 067. Zaproponujemy odpowiednią metodę dezynsekcji do Twojego problemu z molami
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii PORADNIK