Strona główna » PORADNIK » Szkodniki magazynowe - Charakterystyka i zwalczanie chrząszczy spożywczych

Szkodniki magazynowe - Charakterystyka i zwalczanie chrząszczy spożywczych

Data dodania: 13-08-2022
Czy znasz owady, które wyrządzają szkody w zbożu?

Zastanawiasz się jaki robak pojawił się w Twojej szafce z produktami mącznymi?
Zidentyfikuj z nami chrząszcze spożywcze


szkodniki magazynowe


Bez względu na to czy posiadacie duży, przemysłowy silos lub magazyn czy też mały, na potrzeby przechowywania niewielkiej ilości zboża, należy wiedzieć jakie szkodniki zagrażają czystości i jakości Waszych zbiorów. Jak się uchronić przed owadami oraz jak przeprowadzać skuteczną dezynsekcję w silosach nasion siewnych i tych przeznaczonych na konsumpcję? Poznajcie skuteczne sposoby.




 

Spichrzele




 
Nazwa gatunkowa spichrzel surynamski sugeruje pochodzenie tego owada z którejś z Ameryk. Obecnie jest gatunkiem pojawiającym się na większości kontynentów. Spichszel opanowuje ziarna zbóż i wiele innych produktów żywnościowych zarówno przechowywanych w magazynach, jak i na powierzchniach handlowych. Spichrzele są również często spotykane w pakowanej żywności.
 

♦ Skąd biorą się spichrzele w żywności?


Chrząszcze te mogą być obecne w elementach materialnych magazynów zbożowych np. w workach. Pojawiają się również w ziarnie transportowanym między zakładami, a także w pojazdach przewożących zboże.


♦ Jak wygląda spichszel?


To mały, aktywny owad, który chętnie wykorzystuje spękania i szczeliny jako kryjówki. Bardzo szybko się rozmnaża, posiada dużą odporność na chłód, dzięki czemu może przezimować w klimacie umiarkowanym




                                                     Spichrzel surynamski
Spichrzel surynamski




 

Wołki zbożowe




To najbardziej popularny szkodnik magazynowy w Europie w klimacie umiarkowanym. I tutaj również przyczyną pojawienia się wołka w zbożu mogą być worki, w których przechowujemy zboże. Wołki kryją się w szwach i strukturze tkanin. Ponad to obecność owadów zauważalna jest na pojazdach transportujących ziarno i w magazynach przechowywania. Wołki przystosowały się do chłodu klimatu umiarkowanego, dlatego mają tutaj idealne warunki do szybkiego rozrodu, nawet trzy lub więcej razy w roku.
Chrząszcz spożywczy który jest uznawany za szkodnika pierwotnego, ponieważ często atakuje nieuszkodzone ziarno. Atakuje również twarde produkty takie jak makaron.



 

Szkody powodowane przez wołki zbożowe:



♦ Utrata wagi i jakości ziarna. W zaatakowanym ziarnie nie zawsze zostaje uszkodzony zarodek, a więc zboże może kiełkować, jednak da słabą sadzonkę, podatną na ataki pleśni, bakterii i innych owadów.

♦ Zanieczyszczenie produktu odchodami (drobne i białe) i pogorszenie walorów smakowych

♦ Przegrzewanie ziarna co prowadzi do szybszego rozwoju owadów, zbrylaniu się, pleśnieniu i kiełkowaniu ziarna.





                                                                                                    Wołek zbożowy
wołek zbożowy




 

Trojszyki




Chrząszcz występujący na większości kontynentów. Najpopularniejszymi gatunkami trojszyka jest trojszyk ulec - spotykany w piekarniach, młynach, oraz trojszyk gryzący. Oba te gatunki są bardzo niebezpieczne dla produktów zbożowych takich jak ziarna, mąki, kasze owsiane i otręby ryżowe. Trojszyk może również zaatakować produkty oleiste, orzechy, suszone owoce, przyprawy, czekoladę, a także kości i produkty pochodzenia zwierzęcego.
Owady te nie są odporne na zimno, więc występują tylko w ogrzewanych pomieszczeniach. Ich niewielkie rozmiary to potężna broń przed ich likwidacją, potrafią się schować w mikroskopijnych szczelinach, a także w częściach maszyn, gdzie gromadzą się resztki zbóż.


 

Szkody powodowane przez trojszyki:



 ♦ Mąka jest podatna na pleśnienie i szarzenie
♦ Produkty są zanieczyszczone wydzielinami z gruczołów zapachowych




                                                       Trojszyk ulec i jego larwa
trojszyk ulec






 

Kapturnik zbożowiec



Jest to ciepłolubny chrząszcz, pierwotnie pochodzący z Ameryki Południowej. Obecnie występujący na większości kontynentach. Nie toleruje zimna i tylko w ograniczonym stopniu rozmnoży się w temperaturze niższej niż 23 stopnie. Atakuje produkty pochodzenia roślinnego - pszenicę, jęczmień, kukurydzę, ryż, proso, sorgo, suszone ziemniaki, zioła i herbatniki
Kapturnik zbożowiec to szkodnik pierwotny - atakujący nieuszkodzone ziarno, dający możliwość dalszego uszkadzania szkodnikom wtórnym. Ruchliwe osobniki atakują ziarna, często zostawiają po sobie jedynie łupiny.


 

Szkody powodowane przez kapturniki zbożowce:



Zmniejszenie jakości i wydajności mąki i dalej zmniejszenie jakości produkowanego ciasta
Zanieczyszczenie odchodami, które dają specyficzny zapach miodu.



 
                                                     Kapturnik zbożowy
kapturnik zbożowy



 

 

Jak wykryć szkodniki magazynowe?




Jedynym sposobem na szybkie zidentyfikowanie problemu jest częsta kontrola miejsca przechowywania. Najlepiej zlecać monitoring profesjonalnym firmom, które stosując odpowiednie detektory, są w stanie szybko stwierdzić pojawienie się szkodnika. Jednak jeśli chcecie wykonać to samodzielnie, należy co miesiąc pobierać niewielką ilość zboża ze spodu, środka i z wierzchu, wysypać na białą kartkę i przy dobrym świetle sprawdzać czy nie pojawiają się owady, odchody lub uszkodzone przez owady ziarno.

 

 

Zwalczanie szkodników magazynowych

 




Aby zapobiec pojawianiu się szkodników zbożowych w silosach lub magazynach należy dbać o higienę pomieszczenia. Budynek powinien być solidnie zbudowany, ocieplony, dobrze wentylowany i łatwy do sprzątania. Nie powinny pojawiać się pęknięcia w ścianach, które są idealną kryjówką dla chrząszczy. Produkty przyjmowane powinny być układane w równe stosy ponad poziomem podłogi, najlepiej na paletach, z zachowanym odstępem od ściany i sufitu. Odstępy umożliwią Wam możliwość regularnej inspekcji, zapewnią wentylację oraz utrzymanie czystości, a w przypadku wystąpienia owada aplikacji niezbędnych środków.

♦ Zadbajcie o to, aby przyjmowany towar zapakowany był w mocne i grube materiały o gładkiej błyszczącej fakturze. Powinny być dodatkowo szczelnie zamknięte.

♦ Starajcie się, aby nie pozostawiać resztek starego towaru, w którym chrząszcze mogą się swobodnie rozmnażać.

♦ Jeśli wynik inspekcji świadczy o opanowaniu części towaru, należy go poddać fumigacji lub powinien być zniszczony.

♦ Zalecane jest przeprowadzanie dezynsekcji dwa razy do roku, przed sezonem oraz po jego zakończeniu i opróżnieniu magazynu lub silosu.



 

Chrząszcze spożywcze w domu




Jako konsumenci produktów mącznych, znajdujący się w ostatnim ogniwie łańcucha, również jesteśmy narażeni na pojawienie się szkodników spożywczych  przede wszystkim rozkruszka, żywiaka chlebowca, wołka i trojszyka. Niestety na ich pojawienie się w naszym domu nie mamy większego wpływu, ponieważ owady te znajdują się w fabrycznych opakowaniach, do których nie możemy zajrzeć .Mamy natomiast wpływ na ich rozmnożenie się już w naszym mieszkaniu. Idealnym narzędziem do kontrolowania obecności chrząszczy spożywczych są pułapki lepowe.

pułapka na chrząszcze spożywcze



Po stwierdzeniu obecności owadów spożywczych w pierwszej kolejności należy wyrzucić zainfekowany produkt, a następnie sprawdzić czy pozostałe produkty mączne, kasze, płatki, suszone owoce i orzechy nie zostały zaatakowane. Po tym czasie należy jak najszybciej wykonać zamgławianie lub fumigację w mieszkaniu. Dodatkowo należy zastosować oprysk grubokroplisty, najlepiej środkiem mikrokapsułkowanym.


Polecane środki do dezynsekcji :


Fumigacja - DOBOL PROFESSIONAL

fumigacja, świeca dymna dobol


Oprysk grubokroplisty mikrokapsułkowany EFFECT MICROTECH CS:


oprysk grubokroplisty mikrokapsułka


Oprysk grubokroplisty częściowo mikrokapsułkowany DRAKER 10.2


Draker








Potrzebujesz pomocy profesjonalnej firmy DDD? Zapewnimy Twojej firmie monitoring zgodny z wymogami HACCP, GHP, GMP, BRC. Wdrożymy procedurę i zaoferujemy najkorzystniejszy dla Ciebie sposób kontroli. Zapraszamy na naszą stronę OLPEST SERWIS Ochrona przed szkodnikami


 

 

Komentarze (1)
mis0 22-03-2024 9:09:47
Fajny artykuł, używałem tej świcy w swoim silosie i było ok.

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii PORADNIK
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu